• Okulumuz Uluslararası Antalya Altın Kep Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu...
    • Okulumuz Yeniden Erasmus+ Eğitimi İçin Avrupa Yollarında...
    • Okulumuz Uluslararası İstanbul Gastronomi Yarışmasında "Yılın En Başarılı Lisesi" Oldu...
Üyelik Girişi
Site Menüsü

Gazi Üniversitesi Transkript

Gazi Üniversitesi Öğrenci Transkript (Not Döküm) Belgesini görmek için tıklayınız...
Gazi Üniversitesi Transkript - Milli Eğitim Bakanlığı - Yüksek Öğretim Kurumu YÖK - Sezgin Gündüz

Transkript nedir?

Transkript, temelde not dökümü olarak tanımlanır. Mezun olunan eğitim kurumunda alınan tüm dersler, notları ile birlikte bu dökümde listelenmiştir. Ders ismi, dersin alındığı dönem, dersin sınavlarında alınan notlar ve bu notların harf düzlemindeki karşılıkları, transkript üzerinde açık bir şekilde belirtilir. Belgenin sonunda ise transkriptin işaret ettiği dönemlerde alınmış genel not ortalaması gibi değerler de bulunur. Transkript yalnızca mezun olunan durumlarda kullanılmaz. Öğrencilik esnasında da oluşturulan transkript belgesi, o ana kadar alınmış tüm dersleri içerir. 

Transkript ne işe yarar?

Günümüzde, transkript belgesi aktif öğrenciler ve mezun kişilerin birçok alanda resmi kurumlara ibraz etmek için ihtiyaç duyduğu bir belgedir. Transkript belgesinin gerekli olduğu bazı işlemler şunlardır; askerlik işlemleri, staj başvuruları, yurt içi ve yurt dışı üniversitelerinin lisans, yüksek lisans ve doktora başvuruları, eğitim bursu veren kuruluşlara yapılan başvurular gibi pek çok alanda transkript belgesinin temin edilmesi gereklidir.

Transkript nasıl alınır?

Transkript belgesi almak isteyen üniversite öğrencileri veya mezunlar, eğitim aldıkları kurumların öğrenci işlerine başvuruda bulunarak transkript belgelerini alabilir. YÖK’ün üniversitelerle birlikte yürüttüğü ‘Yüksek Öğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’ neticesinde 9 Mayıs 2021 itibariyle transkript belgesi e-devlet üzerinden de dijital olarak kolayca temin edilmektedir. Bundan böyle kurumların öğrenci işlerine başvuru yapmadan, barkodlu ve kare kodlu e-transkript belgesi, ücretsiz, Türkçe ve İngilizce olarak çift dilde e-devletten alınabilir.

Transkript belgesi yalnızca lisans veya yüksek lisans öğrencileri için değil aynı zamanda lise öğrencileri için de önemlidir. Yurt dışında bir üniversitede lisans eğitimi almak isteyen lise öğrencileri okullara başvuru yaparken lise transkriptlerini sunmak zorundadır. Lise transkripti, liselerin öğrenci işlerinden veya e-okuldan temin edilebilir.

E-devlet üzerinden transkript nasıl alınır?

E-devlet üzerinden transkript belgesi alma işlemini gerçekleştirmek için ilk olarak sisteme giriş yapılması gerekmektedir.

  1. Karşınıza gelen ekranda, T.C kimlik no ve şifre bilgilerini girerek kendi e-devlet sayfanıza giriş yapın.
  2. Yönlendirildiğiniz sayfanın üst sağ köşesinde arama bölümü yer almaktadır. Transkript belgesi işlemini gerçekleştirmek için arama bölümüne “Transkript Belgesi Sorgulama” yazın. Karşınıza gelen başlığa tıklayın.
  3. Ardından gelen sayfada, yuvarlak şekil ile işaretlenmiş olan “Belge Oluştur” yazan yere tıklayın.
  4. Belge oluştura tıkladıktan sonra barkodlu ve karekodlu e-transkript belgenizi görebilirsiniz.
  5. İndir seçeneğine tıklayıp belgenizi kayıtlarınıza ekleyebilirsiniz.

Not: Aynı gün içerisinde sadece 3 adet transkript oluşturma hakkınız bulunmaktadır. Bir kez belgeyi oluşturduktan sonra “kayıtlı belgelerim” kısmından önceden oluşturmuş olduğunuz belgeye erişebilirsiniz.

Transkript belgesinde neler bulunur?

Bir transkript belgesi, eğitim süresi boyunca aldığınız dönemlik/yıllık derslerin ve varsa staj çalışmalarının tam bir listesini veya tablosunu kapsamalıdır. Kurumun uyguladığı not sistemini, aldığınız notları ve ders bazında kredi değerlerini içermelidir.

Transkript belgesinde aşağıdaki bilgilerin tamamı yer almalıdır:

  • Öğrencinin adı ve soyadı
  • Öğrenim görülen kurumun adı ve lokasyonu
  • Öğrenim görülen bölümün tam adı
  • Alınan derslerin tam adı ve sınavların harf notları (tüm sömesterlar)
  • Alınan derslerin kredisi
  • GNO (Genel Not Ortalaması)
  • DNO/YNO (Dönem/Yarıyıl Not Ortalaması)

Üniversite not ortalaması nasıl hesaplanır?

Türkiye’de üç farklı not ortalama hesaplama sistemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en yaygın olarak kullanılanı AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FD ve FF harf notlarının kullanıldığı sistemdir. Bu sisteme göre harf harf notlarının puanlaması aşağıdaki gibi yapılmaktadır:


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret713525